Dokumentation: Findeopskrifters scraping af opskrifter

Forleden dag skrev jeg om ulemperne ved findeopskrifter, og hvordan deres setup kan medføre risiko for duplicate content. Her følger dokumentation for, hvor stor del af en given opskrifts tekst de “høster”.
Hvis du ikke har fulgt debatten om findeopskrifter (FO), vil jeg anbefale at du starter med at læse denne introduktion af Søren Quist. Se også dette indlæg af Kasper Bergholt, som giver et godt overblik og samtidig henviser til andre bloggeres indlæg om emnet.

Mange bække små…

Som beskrevet i mit foregående indlæg, scraper FO automatisk mine (og dine) opskrifters tekst. De viser ikke bare opskrifternes navn og billede, men også små bidder af opskrifternes tekst. Ved første øjekast, virker dette ikke problematisk, for det er jo bare en lille del af opskrifternes tekst.

Men som jeg vil dokumentere i det følgende, bruger de i nogle sammenhænde én bid af en given opskrifts tekst, og i andre sammenhænge bruger de andre bidder, af den samme opskrifts tekst.

Hvis man stykker de forskellige bidder sammen, betyder det i nogle tilfælde, at FO ender med at bruge en ganske stor del af opskriftens tekst, og det kan medføre risiko for duplicate content.

Dokumentation: FO bruger 34,5% af min opskrifts tekst

Jeg vil skynde mig at sige, at det tilsyneladende varierer, hvor stor en del af en given opskrifts tekst, FO bruger. Men i nedenstående eksempel har de brugt hele 34,5% af opskriftens tekst. I andre tilfælde kan tallet være lavere/højere.

Her er min originale opskrift på nicoise salat.

Og her er en række screenshots, som viser hvordan FO har brugt forskellige bidder af opskriftens tekst, således at FO’s sider er blevet indekseret af Google med disse tekster:

Min originale opskrift indeholder 223 ord. Som ovenstående screenshots viser, har FO brugt hele 77 af disse ord. Der er altså et overlap på 34,5%. Ganske vist ikke mellem min opskrift og én bestemt side på FO, men mellem min opskrift og flere forskellige sider på FO tilsammen.

Risiko for duplicate content

Jeg er ikke ekspert på området, så jeg tør ikke sige, hvor stor risikoen er for at ovenstående fører til duplicate content. Jeg ved heller ikke hvad det betyder for risikoen, at de bruger forskellige tekst-bidder på forskellige sider (i stedet for at al den scrapede tekst blev vist på én og samme side)?
Måske er der nogle SEO-eksperter der kan svare på disse ting?

Nødvendig indeksering af opskrifterne

FO har fremført, at de er nødt til at indeksere opskrifternes indhold, for at man kan søge i opskrifterne (kilde: findeopskrifter.dk/åbent-brev). Og det er jeg helt enig i!

FO er nødt til at vide hvilke ingredienser, der indgår i opskriften, for at den pågældende opskrift kan dukke op i søgeresultatet, når brugeren søger på en eller flere af disse ingredienser. Så langt er vi enige.

Unødvendig visning af opskrifternes tekst

Men FO behøver altså ikke at vise disse tekst-bidder på deres site. De kan nøjes med, at have disse data i søgefunktionens backend.
Når FO alligevel viser disse tekst-bidder, så er det nok fordi søgemaskinerne elsker tekst. Så FO kan ranke højere i f.eks. Google, hvis de viser tekst-bidderne på deres site.
Hvilke tekst-bidder de viser (og hvor de viser dem) afhænger formentlig af, hvilke søgeord, de ønsker at ranke på.

En god idé

Som nævnt i mit foregående indlæg, synes jeg at den grundlæggende tanke om en hjemmeside, hvor man kan søge blandt “alle” danske opskrifter (eller i hvert fald blandt de gode), er en god idé. Det kan af og til være både tidskrævende og besværligt, at finde den helt rette opskrift. En google-søgning giver ikke altid et tilfredsstillende resultat.

I FO’s tilfælde er problemet bare, at deres setup indebærer så store ulemper for de madblogs og andre hjemmesider, som bidrager med opskrifterne, at det overskygger den ellers gode idé.

Opdatering: FO har nu bekræftet at de sletter mine opskrifter fra deres site. Så venter jeg bare på, at det også slår igennem i googles søgeresultater.

En tanke om "Dokumentation: Findeopskrifters scraping af opskrifter"

  1. Pingback: Madbloggere, der har skrevet om Findeopskrifter.dk | Madbloggernes Himmel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *