Et nødvendigt farvel til findeopskrifter.dk

De seneste dage har der været en del debat om findeopskrifter.dk, og deres scraping af indhold fra madblogs og andre opskrift-hjemmesider. Her er mit syn på sagen.

I tilfælde af at du ikke har fulgt debatten, er denne introduktion af Søren Quist, et godt sted at starte. Derudover har Kasper Bergholt forklaret sagen rigtig fint her.

Findeopskrifter.dk laver altså ikke selv nogle opskrifter, men indekserer derimod opskrifter fra en lang række forskellige madblogs og andre hjemmesider. Heriblandt fra min egen hjemmeside, WebOpskrifter.dk

Grundlæggende en god idé

Jeg synes egentlig at den grundlæggende tanke om en hjemmeside, hvor man kan søge blandt “alle” danske opskrifter (eller i hvert fald blandt de gode), er en udmærket idé. Det kan nogle gange være en omstændig proces, at finde lige den opskrift man leder efter, og en Google-søgning giver ikke altid et tilfredsstillende resultat.

I Findeopskrifter.dk’s tilfælde er problemet bare, at den gode idé drukner i skjulte hensigter og ulemper for de madblogs og andre hjemmesider, som bidrager med indhold.

Jeg har som udgangspunkt ingen problemer med at folk tjener penge på annoncer på deres hjemmesider. Min egen side er også finansieret af annonceindtægter. Det skal bare ikke være på bekostning af de hjemmesider som leverer indholdet.

Ulemper ved findeopskrifters setup

Værn om dine opskrifterFlere andre har allerede beskrevet, hvordan findeopskrifter høster værdifulde links fra godtroende bloggere og hjemmesideejere, men vha. nofollow-tag’et undlader at sende noget linkværdi retur.

Jeg har ikke selv linket til findeopskrifter.dk – jeg har faktisk ikke engang tilmeldt min hjemmeside til deres system. Men jeg forstår godt bloggere, der føler sig snydt over, at findeopskrifter.dk har bedt dem om links for så blot at lave et nofollow-link den anden vej.

Man behøver dog ikke nødvendigvis linke til findeopskrifter.dk, for at få sine opskrifter på deres site. I mine øjne, er det derfor i endnu højere grad andre ulemper, som er årsagen til at man bør melde sig ud af findeopskrifter. En af de ting, der ikke har fået så meget opmærksomhed er risikoen for duplicate content.

Risiko for duplicate content

Findeopskrifter viser ikke bare dine opskrifters navn og billede. De har har også scrapet en del af opskriftens tekst, som vises hvis du holder musen henover billedet. Det lader til at de i nogle sammenhænge bruger én del af opskriftens tekst, mens de i andre sammenhænge bruger andre dele af samme opskrifts tekst. Hvis man stykker dette sammen, kan de altså ende med at gøre brug af en ganske stor del af den pågældende opskrifts tekst. Tekst som er taget direkte fra f.eks. min eller din hjemmeside.

Jeg er ikke ekspert på området, men så vidt jeg ved indebærer ovenstående en risiko for at søgemaskiner som Google, vil opfatte ovenstående som duplicate content. Da findeopskrifter.dk (i hvert fald indtil videre) har en stærk linkprofil i kraft af en masse links fra gode madblogs, er der en risiko for at det er din side, der bliver opfattet som “kopien”. Måske især hvis du linker til findeopskrifter.dk. Er der en ekspert der kan be- eller afkræfte dette?

Findeopskrifter snupper dine topplaceringer på Google

Jeg har f.eks. en rigtig god opskrift på røget laksetatar med avocado. Men hvis man søger på “røget laksetatar med avocado” (med anførselstegn) på Google.dk, så ligger findeopskrifter.dk på de første 16 pladser, og min side ligger nr. 17. Hvis man søger på det samme – bare uden anførselstegn – så ligger findeopskrifter.dk også på de to første pladser, og min side er nede som nr. 6.

Med andre ord scorer Findeopskrifter topplaceringer, og skubber din og min side længere ned i søgeresultaterne. Selvom det er dig og mig, der har lavet opskrifterne. Det er ikke fair.

Brug af indhold uden tilladelse

En del af kritikken er gået på, at findeopskrifter har lokket med trafik, for at få bloggere og webmastere til at tilmelde deres sites. Men i nogle tilfælde, har findeopskrifter indekseret opskrifter fra blogs og hjemmesider som ikke har tilmeldt sig.

Jeg har IKKE tilmeldt WebOpskrifter.dk til deres side, eller givet dem tilladelse til at bruge vores opskrifter. Det har dog ikke afholdt dem fra at scrape en meget stor del af vores opskrifter.

Jeg har bedt dem fjerne vores opskrifter fra deres site, og forventer at dette vil ske snarest.

Farvel til besøgende

Det betyder ganske vist at vi vinker farvel til ret mange besøgende fra findeopskrifter – i hvert fald på kort sigt. Men jeg satser og tror på, at det lønner sig i det lange løb. Som beskrevet ovenfor, er det ganske enkelt et nødvendigt farvel!

Hvad mener du? Smid en kommentar nedenfor.

11 tanker om "Et nødvendigt farvel til findeopskrifter.dk"

 1. Hvad angår duplicate content har du fat i noget; men jeg har ikke kigget på, hvor store dele FO anvender. Er det 10-20%? Det ser i hvert fald ud til, at de har hapset placeringer på bloggernes bekostning, men om det er linkprofilen, der er meget stærk & kontekstuel, eller om det er på grund af dc penalty af blogsne er svært (for ikke at sige umuligt) at vurdere. Måske en kombination.

  Alt godt,

  Kasper

 2. Pingback: Dokumentation: Findeopskrifters scraping af opskrifter | Simon Glue

 3. Pingback: Madbloggere, der har skrevet om Findeopskrifter.dk | Madbloggernes Himmel

 4. Jeg vil også mene du har fat i noget omkring duplicate content, men man skal huske på at google stadig kigger på datoer for første indekseringer af content, hvilket tæller den rigtige vej for vores blogs.

  Men den anden vej rundt er “autoritet” jo et problem, findeopskrifter får autoritet pga. de mange kvalitets inbound links de får og dermed højere pagerank.

  Siden google introducerede “Panda” og “Penguin” er der lavet en del om i algoritmerne hvor det jo ikke længere bare er dumme links der tæller og faktisk er “outbound” links til kvalitets indhold lige så vigtig som indbound links fra kvalitets sites. Det betyder også at når findeopskrifter, laver en nofollow, så siger de jo ret beset til google at de linker til noget de ikke selv vil stå inde for.. nofollow er jo en besked om at linket ikke er relevant i den kontekst. Det mener jeg de vil få penalty på.

  Så største problem er i høj grad er at der for mange med autoritet der linker til dem, det skal de bare lade være med, så tror jeg automatisk findeopskrifter ryger et godt stykke ned på listen, det er nok bare nemmere sagt end gjort.

  Jeg er selv en af dem der hoppede i nettet, da jeg syntes det lød tilforladeligt, men er selvfølgelig hoppet af siden da, om jeg får mit content af findeopskrifter.. det ved jeg ikke, men jeg vil i hvert fald ikke give autoritet til deres side.

  Iøvrigt, afslører mine statistikker at jeg ikke har fået mere trafik siden findeopskrifter er begyndt at linke. og som referer optræder den meget lidt.

  vh. Søren

 5. Hej Søren,

  Jeg er helt enig i dine pointer om “første indeksering” vs. autoritet. Indtil videre kunne det godt se ud som om, at findeopskrifters autoritet slår “første indeksering”. De ranker i hvert fald ofte over den blog/side, som de har opskriften/indholdet fra.

  Derudover kan man vel ikke være sikker på, at den originale post/side bliver indekseret først? Findeopskrifter kan vel nå at scrape indholdet, og får det indekseret på deres egne sider, før google indekserer den originale side?

  Lad os håbe, at du får ret mht. at FOs brug af nofollow vil give dem en penalty.

  Venlig hilsen

  Simon Glue

 6. Tak for dette indlæg – jeg har været irriteret over Finde Opskrifter i lang tid, og i dag besluttede jeg mig for at finde ud af, hvad det egentlig var for en størrelse. Deres hjemmeside er ELENDIG for at sige det mildt, og jeg kunne ikke fatte, hvordan de kom så højt op på hitlisten. Jeg tror ikke, at nogen bør føle sig truet af dem, for de går ganske givet i sig selv igen – der må være andre end mig, der hurtigt skimmer og undgår deres hjemmeside,når man googler. Det burde være muligt at give minuspoint på Google.

 7. Hej med jer.

  Jeg kom lettere tilfældigt forbi denne side. Jeg ved efterhånden noget om SEO.

  Hvordan går det med jeres lille strid?

  1)Vil FOs brug af nofollow vil give dem en penalty? – Umiddelbart nej. Men hvis siden anmeldes af nok folk, nok gange, så kan googles spam afdeling gøre noget manuelt. –> se link http://www.webpronews.com/matt-cutts-on-when-nofollow-links-can-still-get-you-a-manual-penalty-2013-09

  2) Normalvis er det den ældste version af et indlæg, der ses som forfatteren og dermed burde FO straffes på den konto. At de stadig kan ligge nr. 1 på din laks/advokado opskrift må være pga deres højere rank og dermed højere relevans og troværdighed. Selvom det ikke burde kunne lade sig gøre ift googles forklaringer.

  3) Ift. jeres indhold på deres side de ikke vil opgive, bør i henvende jer til dem og give dem en frist på at tage indholdet af siden og hvad regningen bliver hvis de ikke overholder fristen. Overholder de ikke det, bør i sende dem en regning. Betaler de ikke, bør i anmelde dem. Bevisbyrden for hvem der har lavet den originale tekst kan så være lidt svær at stedfeste. Men den slags kan undersøges.

  4) Hvis en hjemmeside røvrender en, findes der “SEO-knep” der er beskidte, men som på legal vis kan få en hjemmeside ned af rangeringstien.

  • Hej Daniel

   Tak for dit input.

   Efter at FO fjernede mine opskrifter fra deres site, begyndte jeg stille og roligt at få bedre placeringer i Googles søgeresultater. Hvis man f.eks. søger på “røget laksetatar med avocado” (som i eksemplet ovenfor), så ligger min opskrift nu nr. 1 – FO er “nede” som nummer 3 og 4.
   Jeg vil klart anbefale andre madblogs og hjemmesider med opskrifter, at melde sig ud af FO – det betaler sig i den grad.

 8. Hej Simon,
  Tak fordi oplysninger om dette problem. Da jeg selv er ret ny i bloggerverdenen og ikke ved særlig meget om nettets anatomi endnu, meldte jeg mig til Findeopskrifter. Nu har de fået en mail fra mig med ønske om udmeldelse. Jeg håber det træder i kraft snarest. Kan du fortælle om man kan gøre andet end bare at sende en mail til dem?

  Mvh.
  Sena

  • Hej Sena,

   Jeg sendte dem en (venlig men bestemt) mail, og så gik der vist 3-4 dage, før de fjernede mine opskrifter fra deres site.

   Hvornår skrev du til dem?

   Mvh. Simon

   P.S. Jeg blev vanvittigt lækkersulten af de mange flotte billeder på din blog:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *